Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Astrid Rostvig Måge fra Bekkestua skal tilbringe et år i Brasil

26. september 2014

Takeda gir ansatte i Takeda Nycomed nye muligheter - Astrid Rostvig Måge fra Bekkestua skal tilbringe et år i Brasil

Astrid Rostvig Måge (47) fra Bekkestua, skal reise til Brasil for sin arbeidsgiver Takeda.
Der skal hun i ett år være prosjektkoordinator i en av Takedas fabrikk nær byen Porto Alegre som er hovedstad i delstaten Rio Grande do Sul.
Rio Grande do Sul er Brasils sørligste delstat og grenser mot Uruguay og Argentina.
Astrid Rostvig Måge er hjemmekjær og reagerte ikke umiddelbart da stillingen i Brasil ble utlyst for første gang. Men da annengangs utlysning kom, var det fristende å søke, og så fikk hun stillingen.
Her kan hun få bruke kompetansen som prosjektkoordinator fra kalsiumfabrikken i Asker og få full uttelling for at Nycomed i 2011 ble kjøpt av Takeda Pharmaceutical Company Limited som med virksomhet i mer enn 70 land er verdens femtende største farmasøytiske virksomhet målt i salg av reseptbelagte legemidler.
Astrid Rostvig Måge fikk oppdraget fordi hun har en erfaring Takeda i Brasil trenger.
Slike utstasjoneringer er en del av Takedas modell. Medarbeidere skal ut å lære og lære bort.
At Nycomed er blitt del av et globalt selskap som Takeda, åpner muligheter til å møte andre land og nye kulturer.
I Brasil skal Astrid Rostvig Måge gjøre mye av det samme som hun har gjort i Asker. Hun skal strukturere og drive frem prosjekter. I Porto Alegre trenger man noen som har anledning til å konsentrere seg om å strukturere de prosjektenes som er i gang i fabrikken.
Selv om Astrid Rostvig Måge kan faget og prosessene, står hun overfor mange utfordringer. Hun skal bli kjent med en ny kultur både på jobben og på fritiden. Dessuten må hun forholde seg til et nytt språk. I Brasil snakker de portugisisk, og det er ikke like vanlig som i Norge at folk kan engelsk.
Hun blir del av fabrikkens ledergruppe og skal som i Norge rapportere til fabrikksjefen. I hverdagen skal hun i hovedsak forholde seg til mellomledere, som kan engelsk, men som norsk leder er hun vant til å ha kontakt med alle i fabrikken, så det er ingen vei utenom å lære seg portugisisk.
Astrid Rostvig Måge er forsiktig i gang, har kjøpt «Portuguese for Dummies» og lytter godt hver gang det er en reportasje med portugisisk språk fra fotball VM i Brasil. Når hun i august er på plass i Porto Alegre begynner hun på språkkurs, og det hjelper nok godt å gå hele dagen i et portugisisk miljø.
Før hun reiser ned har hun vært en ukes tid på besøk i Brasil for å kartlegge forholdene, skaffe seg bolig og ordne praktiske detaljer. Da ser hun fordelen ved å reise ut for et konsern som har folk ute i verden hele tiden. I Zürich sitter rutinerte kolleger som er spesialister på å hjelpe Takeda-medarbeidere som skal stasjoneres i et annet land.
Astrid Rostvig Måge reiser alene, men skal ha leilighet med ekstra soverom, slik at hun kan få besøk av venner, familie og kanskje også noen kolleger.
På fabrikken i Asker er det funnet stedfortreder og gjort avtaler med folk i avdelingen slik at ting går videre. Astrid Rostvig Måge har nemlig sikret seg at hun kommer hjem til den jobben hun forlot. Hun reiser ikke til Brasil fordi hun vil bort fra noe, og hun ser frem til å komme hjem med nye tanker og ideer, et nytt språk og et nytt nettverk.
Hun sier at hun gleder seg helt sinnsvakt til å reise til Brasil, verdens femte største land både i flate og innbyggertall. Delstaten Rio Grande do Sul ligger på høyde med Sør-Afrika og har fire årstider. Vinteren ligner på kald norsk sommer.
Astrid Rostvig Måge har store forventninger til å møte den brasilianske fabrikksjefen. Han har jobbet mange år i Europa og har noen fine tanker som minner om det Bjørn Lie står for ved fabrikken i Asker. Hun sier at hun vil være lydhør til kulturen og er begynt å lese en bok om brasiliansk kultur.
Astrid Rostvig Måge har bodd på Bekkestua siden 2004. Der er familien samlet i en generasjonsbolig og er svært fornøyd med det.
Den store hobbyen er matlaging. I Brasil vil hun gå på matlagingskurs og gleder seg til å lære å lage brasiliansk mat.
Astrid Rostvig Måge er cand.pharm. Hun begynte hos Nycomed i 1995. Før det hadde hun en kort periode vært overingeniør ved Statens institutt for folkehelse, avdeling for vaksine. Hos Nycomed, nå Takeda Nycomed, har hun gått gradene fra begynnerstillingen som produksjonsfarmasøyt til dagens lederstilling.

Kontaktpersoner hos Takeda Nycomed
Avdelingssjef Astrid Rostvig Måge, telefon 66 76 33 93 før hun reiser til Brasil
Kommunikasjonsdirektør Brita Sangolt, telefon 911 80 646