Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

NextPharma og Takeda kunngjør fremtiden for farmasøytisk produksjonsanlegg i Asker

6. september 2022
  • NextPharma kjøper Takedas produksjonsfasilitet i Asker
  • Asker-anlegget produserer ikke lenger ferdige produkter for Takeda
  • Gjennomføring av transaksajonen forventes innen mars 2023

September  2022 – NextPharma har inngått avtale om oppkjøp av Takedas (TSE:4502/NYSE:TAK) produksjonsfasilitet i Asker. Gjennomføring av transaksjonen forventes innen mars 2023, og innebærer at ca. 170 produksjonsansatte overføres til NextPharma. I dag produserer anlegget nesten 100 prosent for tredjeparter og fungerer som en kontraktsproduksjonsorganisasjon, noe som ikke er en del av Takedas kjernevirksomhet. Salget av produksjonsfasiliteten er en del av en bredere strategi for å utnytte synergier i Takedas produksjonsnettverk, og å fokusere på sine hovedområder - sjeldne sykdommer, gastroenterologi, nevrovitenskap, onkologi- og plasma-avledede terapier samt vaksiner.

Asker-fasiliteten har vært i drift i mer enn 50 år, og produserer i dag en bred portefølje av styrker og smaker av kalsium/vitamin D3 tyggetabletter. Den ble overtatt av Takeda i 2011.

Eduardo Montanha, Senior Vice President og leder for Takedas interne avdeling "Small Molecules Operating Unit", sier: "Vi er glade for å kunngjøre salget av Asker-fasiliteten til NextPharma, som vil beholde alle våre ansatte i Asker. NextPharma er etter vårt syn den mest egnede kjøperen av Asker-fasliliteten, og vi er sikre på at de vil ta godt vare på Asker-teamet vårt. Vi ønsker å takke teamet i Asker for alt arbeidet og engasjementet de siste årene, hvor de alltid har satt våre kunder og pasienter i sentrum i sitt abreid.

Peter Burema, administrerende direktør i NextPharma, kommenterer: "Vi er begeistret over å kunne legge til en produksjonsfasilitet i verdensklasse og et nytt sentrum for fremragende kvalitet for tyggetabletter til vårt operative nettverk, slik at vi kan utvide teknologitilbudet vårt ytterligere for både eksisterende og nye kunder. Disse teknologiene, kombinert med kunnskapen og ekspertisen til fabrikkens ansatte, vil fortsette å være til nytte for pasienter over hele verden.  På vegne av NextPharma ser jeg frem til å ønske våre fremtidige kolleger velkommen, og jeg er sikker på at vi sammen vil fortsette å utvikle NextPharma som en ledende og respektert europeisk kontraktsutviklings- og produktsjonsorganisasjon.

NextPharma tilbyr spesialiserte CDMO-tjenester ("Contract Development and Manufacturing") i både orale og topikale (inkludert sterile oftalmologisk) ferdige doseringsformer til en vid base av globale farmasøytiske kunder. Med oppkjøpet av Asker-fasiliteten vil NextPharma fortsette å tilby utmerket kvalitet og tjenestelevering til fabrikkens eksisterende kunder, i tillegg til å utvikle og utvide teknologitilbudet til tyggetabletter. NextPharma og Takeda planlegger å jobbe tett sammen med fabrikkens ansatte og kunder i løpet av de kommende månedene for å sikre en vellykket overgang. 

Bjørn Lie, med sine mer enn 30 år i selskapet, samt leder av produksjonsfasiliteten, kommenterer: "Takeda investerte kontinuerlig i fabrikken og dets folk. Med salget er vi sikre på at Takeda har valgt en kjøper som vil videreføre produksjonen på Asker-anlegget. Vi er innstilte på en langsiktig fremtid i Asker og ser frem til å bli en del av NextPharma, som har et utmerket rykte i CDMO-bransjen. Transaksjonen er et logisk skritt både for Takeda og for Asker som produksjonssted, siden ingen av produktene som produseres her er innenfor Takedas strategiske produktportefølje. Og han legger til: – Jeg er glad for at de ansatte og videreføring av produksjonen i Asker har vært en prioritet for Takeda.

Fremover vil Takedas kommersielle organisasjon i Norge styrke sitt fokus på å utvikle Takeda som et ledende selskap innen sjeldne sykdommer i Norge.

Duarte Marchand, leder for Takedas virksomhet i Norge, kommenterer: «Som et av de topp 10 største selskapene innen farmasi i Norge, er Takeda fortsatt veldig dedikert med hensyn til  sin kommersielle virksomhet som har vokst og utviklet seg gjennom lanseringer av innovative produkter de siste årene. Den kommersielle organisasjonen vil fortsette å tilby behandling gjennom Takedas produkter, og sikre tilgang til medisiner for pasienter som trenger disse behandlingene. Ettersom produksjonsvirksomheten og den kommersielle organisasjonen allerede er separate forretningsenheter innad i Takeda, vil våre tjenester viderføres uavbrutt til våre pasienter i Norge. Vi har som mål å ytterligere styrke vårt strategiske fokus mot pasienter med store medisinske behove.

Om NextPharma

NextPharma er en ledende europeisk farmasøytisk kontraktsutviklings- og produksjonsorganisasjon ("CDMO"), med anleggslokaler fem steder i Tyskland, to i Frankrike og ett i Finland og Skottland, og med helselogistikktjenester i DACH-regionen. NextPharma leverer produkter over hele verden, og åtte av de ni anleggene er FDA-godkjent. Med ekspertise innen faste stoffer, halvfaste stoffer og ikke-sterile og sterile væsker, tilbyr selskapet tjenester innen alt fra farmasøytisk utvikling, kliniske forsyninger, oppskalering og prosessvalidering til kommersiell produksjon for et stort utvalg av doseringsformer, inkludert tabletter, kapsler, granulater, pulver, geler, kremer, væskefylte kapsler, myke geler, spray og sirup. I tillegg tilbyr de et bredt spekter av emballasjeløsninger, inkludert blåsefyllforsegling, flasker, poser, pinnepakker og rør. NextPharmas ekspertise gjør det mulig å tilby et unikt tjenestetilbud til noen spesifikke spesialområder som hormonelle faste stoffer og halvfaste stoffer, cefalosporiner, penicillin, narkotika, modifiserte utgivelsesprodukter, lipidbaserte formuleringer (inkludert hormonelle og høy-potente produkter), samt pediatriske legemidler. For mer informasjon, gå til www.nextpharma.com.

Om Takeda i Norge

Takeda er et globalt, forsknings - og innovasjonsdrevet farmasøytisk selskap, med hovedkontor i Japan. I vår forskning fokuser vi hovedsaklig på seks områder; sjeldne sykdommer, gastroenterologi, sentralnervesystemet, onkologi, plasmabaserte behandlinger og vaksiner. Gjennom vår omfattende forskningsportefølje fokuserer vi på å utvikle legemidler som skal bidra til å gjøre en forskjell i menneskers liv. Våre ansatte samarbeider med aktører innen helsesektoren i over 80 land og regioner, for å forbedre livskvaliteten til pasienter verden over. For mer informasjon, gå til: https://www.takeda.com

 

Mediekontakt NextPharma:

Peter Burema
Administrerende direktør
[email protected]
Tlf: +44 203 585 4120

Mediekontakt Takeda Norge:

André Melchior Larssen
Leder for samfunnskontakt og kommunikasjon, Norge
[email protected]
Tlf: +47 93447377