Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Medisinstudenter med sommerjobb hos Takeda

10. juli 2022
I år er det Diba Ainechi (18) og Markus Jørgensen (25) som har blitt plukket ut til å være Interns gjennom sommeren hos Takeda. Begge to er ferdige med det andre året på medsinstudiet, og blir tildelt ulike arbeidsoppgaver de skal utføre gjennom sommeren. – Vi er veldig glade over å kunne gi dem denne muligheten og gleder oss til å se resultatet av arbeidet deres, sier Duarte Marchand, landssjef i Takeda Norge.

Diba and Markus.jpg

Fra 20. juni er de endelig på plass. Diba og Markus. Chrstine Andersen, Business Unit Director for Gastroteamet og Erik Svea, Business Unit Director for Neuroscience er spente og glade for å ta imot årets interns, som de begge to har stor tro på.

Skal kartlegge behandlingsetterlevelse

- Vi er så heldige at vi har fått Markus til teamet vårt og jeg er helt sikker på at han kan bidra med kunnskap vi ikke har, sier Erik Svea.
Han forteller at Markus skal se nærmere på hvor hyppig pasienter skifter medisiner og hvorfor det er sånn. For å få en bedre forståelse for dette skal Markus intervjue en rekke allmennleger og psykiatere og analysere funnene etterpå. Deretter skal han se på hvilke tiltak som kan gjøres for å optimalisere behandling og etterlevelse.

– Det er mye vi ikke vet om hvordan behandling faktisk gjennomføres, og dette er viktig innsikt for å kunne bedre behandingen til de som har ADHD. Jeg ser virkelig frem til å lese rapporten fra Markus og gleder meg til hans presentasjon av funnene for ledergruppen i august, sier Svea.

Markus Jørgensen er 25 år og fra Jæren. Han har studert både biologi og psykologi, før han bestemte seg for å studere medisin.

– Jeg syns nevrologi virker veldig spennende og jeg gleder meg til å bruke sommeren til å fordype meg enda mer, sier Markus.

Diba and Markus in front of building

Allikevel er det for tidlig å si om det er den retningen jeg til slutt velger. Jeg vil bruke studietiden godt til å utforske flest mulig sider av faget, før jeg tar den endelige beslutningen rundt hva jeg vil jobbe med. Det vil nok bli i en klinikk siden jeg er glad i å jobbe med mennesker, sier Jørgensen. Hovedgrunnen for Markus til å søke på internshippet hos Takeda var at han syntes det virket som en god arbeidsplass og et kult sted å være. Der ligger oppfordringen til kollegene som ikke er på ferie hele sommeren.

Utforske nye digitale løsninger

- Gastroteamet er veldig glade for å ha Diba med på laget i disse ukene, sier Christine Andersen. Hun forteller at Diba skal kartlegge muligheten for å lage gode digitale verktøy for å gi sykdomsinformasjon til gastropasienter.

– Vi tror det vil være verdifullt for både pasienter, leger, sykepleiere og pårørende at mer av dialogen kan foregå ved hjelp av digitale verktøy. Men dette vet vi ikke, og derfor ønsker vi å forstå behovene blant pasienter og helsepersonell, sier Andersen. Hun har stor tro på at Diba vil levere gode analyser og komme med mange gode forslag til hvordan dette kan løses.

– Diba er ung, kreativ og kunnskapsrik, og stiller med et nyskjerrig og åpent sinn Det er viktig at vi slipper de unge til for å sørge for at utviklingen går fremover, de har mye å lære oss, sier Andersen. Diba vil også levere en rapport og presentere sine funn og forslag for ledelsen i Takeda Norge etter at de 6 ukene er over.

Diba Ainechi er 18 år og har vokst opp på Skedsmokorset. Hun er allerede ferdig med det andre året på medisinstudiet, og det på rekordtid. Hun har vært omtalt i flere medier tidligere som spesielt hardtarbeidende og begavet. Hun hoppet over ett år på ungdomsskolen og fullførte videregående på to år. Dermed er det fortsatt mulig for henne å bli en av norges yngste leger gjennom tidene. Den reisen har såvidt startet og denne sommeren velger hun altså å bruke sammen med oss i Takeda.

– Jeg er veldig opptatt av visualisering av sykdom for å forklare pasienter bedre, sier Diba, som har flere ideer om hvordan pasient-lege forholdet kan bli enda bedre i fremtiden.

- Pasient-lege forholdet har blitt mer som et kundeforhold, og jeg tror nok at mange leger merker godt at pasienter har googlet mye før de kommer til legen. Det er på mange måter veldig bra, men samtidig gir det noen utfordringer. Pasientene «eier» mer av egen sykdom enn tidligere og har mye sterkere meninger rundt behandling enn de hadde tidligere. Jeg gleder meg til å kunne si noe mer sikkert om dette og ikke bare tro, avslutter Diba.

Hvor den unge medisinstudenten ender opp etter endt utdanning vet hun ikke, men hun synes foreløpig at hun har lært for lite til å ha oversikt over hva som finnes der ute.

Takeda ønsker begge to lykke til med internshipoppholdet, og håper alle ansatte som er på jobb i sommer gjør alt de kan for å inkludere dem i gjengen.