Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Takeda og Omegatri sammen om innovasjon: Har utviklet omega 3-tablett uten sure oppstøt og ettersmak 

10. mars 2016

To norske kompetansemiljøer har kommet sammen når Takeda og gründerfirmaet Omegatri sammen har utviklet en omega 3-tablett som ikke gir sure oppstøt eller ettersmak av tran.
Det er første gang i Norge at omega 3 leveres uten å være oljebasert. Det møter behovet for omega 3 hos de rundt ti prosent av befolkningen som ikke vil ta tran eller omega 3 i kapselform på grunn av ettersmaken og fare for sure oppstøt.
Tabletten er produsert uten bruk av gelatin. Dermed møter den også behovet til personer som av religiøs overbevisning eller andre årsaker ikke spiser gelatin.
Omega 3-tabletten er basert på en patentert prosess. Norske farmasøyter under ledelse av professor Jo Klaveness ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo har utviklet et pulver som er lukt- og smakfritt. Pulveret blir kommersialisert av firmaet Omegatri, og med utgangspunkt i pulveret har Takeda kommet frem til en tablett som er smak- og luktfri.
Tabletten blir produsert i Storbritannia på oppdrag fra Takeda, som i Norge het Nycomed frem til 2011.
Jo Klaveness var i sin tid ansatt i den delen av Nycomed som nå er GE Healthcare, og står bak mange av Nycomeds patenter. Ingen annen nålevende eller tidligere nordmann står bak flere patenter enn professor Klaveness. Han har patenter i cirka 150 patentfamilier.
Det er første gang forskningsmiljøet ved Farmasøytisk institutt er med på å kommersialisere et produkt, og når det nå skjer, er det sammen med en virksomhet som har tradisjoner i Norge helt fra 1874. Politikere, myndigheter, Innovasjon Norge og næringsorganisasjoner har etterlyst mer næringsrettet innovasjon innen medisin og helse, og helsebransjen har vært omtalt som den nye oljen. Her viser Farmasøytisk institutt, Omegatri og Takeda vei med sitt samarbeid om et svært aktuelt produkt.
Kommersiell landssjef Ingeborg R. Borgheim hos Takeda synes samarbeidet med Omegatri er spesielt hyggelig fordi det tradisjonelt har vært liten kontakt mellom norske forskningsmiljøer og etablert farmasøytisk industri.
Takeda har en rekke vitamin- og omega 3-produkter, og med denne lukt- og smakfrie omega 3-varianten er tilbudet enda mer komplett.
Omega 3-tablettene fra Takeda kommer i salg i apotekene fra midten av september.

Kontaktpersoner
Adm. direktør Tina Lien Vestland, Omegatri AS, telefon 466 80 098
Kommunikasjonsdirektør Brita Sangolt, Takeda AS, telefon 911 80 646