Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Med Nycopro Laktase kan de som ikke tåler laktose  spise «vanlig» mat

4. august 2016

I disse dager lanserer Nycopro et produkt i apotek som gjør hverdagen enklere for alle som ikke tåler laktose fra melk og meieriprodukter. – Nycopro Laktase-tablettene forbedrer laktosenedbrytningen og tas samtidig med måltider som inneholder laktose. Dermed bidrar dette produktet til at personer som ikke tåler laktose kan spise «vanlig» mat, sier Lise Bergan, produktsjef for Nycopro.
Nycopro Laktase gjør hverdagen enklere for de som ikke tåler laktose i melk og meieriprodukter.

– Én tablett Nycopro Laktase tas samtidig med alle måltider som inneholder laktose, og bidrar dermed til at personer som ikke tåler laktose kan spise «vanlig» mat, sier Lise Bergan, produktsjef for Nycopro.

Hun legger til:

– Toleransen for laktose varierer fra person til person, så det kan være behov for å justere dosen som følge av individuelle behov og avhengig av inntak av laktose.

Fordeler ved Nycopro Laktase
Utvalget av laktosefrie og laktosereduserte meieriprodukter har økt de siste årene, men det finnes ikke alltid gode alternativer. For det første kreves det en del planlegging av innkjøp, og for det andre kan det oppleves som utfordrende i sosiale sammenhenger å spise annerledes enn andre.

– Når man er på middag hos venner, det er kakefest på jobben eller man får lyst på en softis en varm sommerdag, kan det være fint å kunne være litt spontan og hjelpe fordøyelsen av laktose ved å ta laktaseenzymer som Nycopro Laktase, sier Lise Bergan i Nycopro.

Cecilie Hauge Ågotnes er kokebokforfatter og blogger, og står blant annet bak boken «lavFODMAP på reise»:

- Jeg har selv kraftig laktoseintoleranse og vet hvor utfordrende det kan være i hverdagen – spesielt når man er utenfor hjemmet. Inntak av en laktase-tablett før et måltid gjør at de som er laktoseintolerante kan spise/drikke vanlige melke- og meieriprodukter og slippe ubehag. Selv benytter jeg slike tabletter spesielt når jeg er ute på reise og i øvrige sosiale sammenhenger, sier Ågotnes.

BAKGRUNN:

Laktose er det samme som melkesukker, og melk og meieriprodukter inneholder naturlig laktose. Når vi inntar disse produktene, havner laktosen og de andre næringsstoffene i tynntarmen. Normalt fordøyes laktose i tynntarmen ved at det spaltes i to, til glukose og galaktose. Denne spaltingen skjer nettopp ved hjelp av enzymet laktase.

Aktiviteten til laktaseenzymene i tynntarmen kan være redusert av ulike årsaker. Ved redusert laktaseaktivitet er ikke kapasiteten god nok til at enzymene klarer å fordøye all laktosen vi får i oss, spesielt når vi inntar store mengder på en gang. Når ikke tynntarmen har kapasitet til å fordøye all laktosen, vil noe av laktosen bevege seg ufordøyd videre til tykktarmen.

Symptomer
Ufordøyd laktose i tykktarmen kan gi ulike symptomer. De vanligste hos voksne er mageknip, oppblåst mage og løs avføring. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig og gå utover livskvaliteten. Merk at disse symptomene lett kan forveksles med symptomer på andre matallergier og -intoleranser, eller ulike sykdommer og tilstander i tarmen. Det er alltid viktig å oppsøke lege og få en riktig diagnose dersom man har symptomer fra mage-tarm.

I Norge har cirka 2-3 prosent av befolkningen en medfødt dårlig evne til å fordøye laktose. På verdensbasis er det rundt 70 prosent som ikke tåler laktose, og spesielt utsatt er personer fra Asia, Afrika og Sør-Europa.

Produktinformasjon, Nycopro Laktase:
Én pakke Nycopro Laktase inneholder 60 tabletter, og én tablett inneholder 4500 FCC-enheter (Food Chemicals Codex) med laktaseenzym. Tablettene inneholder ikke gluten, gelatin, laktose, sitrus eller animalske ingredienser.

Tablettene kan benyttes fra tre års alder, og kan svelges hele eller knuses og blandes i maten - sammen med måltider som inneholder laktose. Nycopro Laktase finner du på apoteket.

Veiledende pris: 289 kroner for én pakke med 60 tabletter.

For mer informasjon, kontakt:
Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycopro:
Mobil: 452 67 737
Epost: [email protected]

Lise Bergan, produktsjef for Nycopro:
Mobil: 415 03 169
Epost: [email protected]