Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Solkrem beskytter mot både sol og D-vitamin

3. juli 2015

Kroppen produserer ikke D-vitamin når man beskytter huden med solkrem. Det er det mange nordmenn som ikke vet - faktisk hele to tredeler, ifølge en fersk undersøkelse. – Det kan se ut som om nordmenn stoler for mye på at solen sørger for kroppens behov for D-vitamin om sommeren. Det er urovekkende, sier Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus.
Sommerferien nærmer seg for de fleste, og fellesnevneren for sommeren er SOL! Når bar hud utsettes for sol, er det viktig å bruke solkrem. Det vet de fleste. Solens ultrafiolette stråler (UV-stråler) er den viktigste årsaken til hudkreft og føflekkreft i Norge. Derfor anbefales det å bruke rikelige mengder og minst faktor 15 for å unngå solforbrenning og redusere risikoen for disse krefttypene.

Solkrem og D-vitamin
Kroppen produserer D-vitamin når du er ute i solen i sommermånedene, men dette gjelder ikke når du bruker solkrem. Solkremen filtrerer nemlig vekk en del av UV-strålingen, enten med det kjemiske filteret som trenger inn i huden og suger opp strålingen, eller det fysiske filteret som legger seg som et hvitaktig lag på huden og reflekterer strålingen. – Studier har antydet at bruk av solkrem vil kunne redusere produksjonen av D-vitamin med inntil 98 prosent ved bruk av faktor 15, sier Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus.

Viktig D-vitamin
D-vitamin er et viktig vitamin som er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normal muskelfunksjon. D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium. Norkost 3-undersøkelsen (2010-11) viser at en gjennomsnittlig nordmann ikke får i seg nok D-vitamin fra kosten.

Lite kunnskap
En fersk *undersøkelse som Norstat har utført for Nycoplus blant nordmenn over 18 år, viser at hele 67 prosent av de spurte ikke vet at solkrem hindrer kroppens produksjon av D-vitamin. 27 prosent svarte at de verken vet at kroppen produserer D-vitamin gjennom sollys eller at solkrem hindrer produksjonen av dette viktige vitaminet. 40 prosent svarte at de vet at kroppen produserer D-vitamin gjennom sollys, men ikke at solkrem også «beskytter» mot D-vitamin. 30 prosent svarte at de vet begge deler, og kvinner (34 prosent) hadde mer kunnskap om dette enn menn (26 prosent).

Tallene viser også at kunnskapen om at kroppen ikke produserer D-vitamin ved bruk av solkrem er dårligst på Vestlandet, der 74 prosent ikke visste dette. Minst dårlig er kunnskapen på Østlandet med 60 prosent. Om vi ser på aldersgrupper, er kunnskapen dårligst blant de under 30 år (74 prosent) og minst dårlig blant de mellom 30 og 39 år (62 prosent).

- Bekymringsverdig
Åse Andresen i Nycoplus synes det er bekymringsverdig at mange ikke er klar over at de kan trenge tilskudd av D-vitamin - også om sommeren. - Det er stort potensial for forbedring i hele befolkningen når det gjelder inntaket av D-vitamin, enten fra kosten eller gjennom tilskudd. Å spise fet fisk og ta tran er de beste måtene å få i seg nok av det viktige D-vitaminet, sier hun.

- Visste ikke det
Linda Liavik (40) og Nina Røang (42) er opptatt av kosthold og ernæring. På en solfylt sommerdag i Vigelandsparken nyter de to venninnene solen og spiller kubb på gressplenen. De tar en liten pause for å spise jordbær og moreller. At kroppen ikke produserer D-vitamin når man bruker solkrem, var nytt for Nina.

- Det visste jeg ikke, og jeg aner heller ikke hvorfor man trenger D-vitamin, sier hun.

- Spiser dere mye fisk?

- Ja, jeg spiser mye fisk, svarer Nina fornøyd.

Hun forteller at hun spiser mye fisk i ukedagene og at hun har en kantine på jobben som serverer fisk tre til fire ganger i uken. Linda derimot, forteller at hun er allergisk mot fisk.

Venninnene vet heller ikke om de får i seg nok D-vitamin.

- Jeg er veldig glad i solen og spiser mye fisk, derfor tror jeg at jeg får i meg nok D-vitamin, men jeg vet ikke, sier Nina.

Linda er usikker på om hun får i seg nok D-vitamin, siden hun ikke spiser fisk.

Ingen av de to venninnene tar tran.

* Undersøkelsen ble besvart av et vektet landsrepresentativt utvalg av den norske befolkningen over 18 år på webbussen (CAWI) til Norstat mellom 12. og 19. mai 2015. 504 respondenter ble spurt.

----------------

For mer informasjon, kontakt:
Åse Andresen, fagansvarlig for Nycoplus:
Mobil: 45 26 77 37
Epost: [email protected]

Camilla Borander, produktsjef for Nycoplus:
Mobil: 90 79 02 99
Epost: [email protected]

Om Nycoplus:
Nycoplus er en kosttilskuddsserie fra Takeda som ble lansert i 2001, og som kan kjøpes eksklusivt på apotek. Serien omfatter i dag mer enn 50 produkter som anbefales fra fire ukers alder og gjennom hele livet.

Nycoplus er opptatt av at man skal spise sunt og trene regelmessig. Men selv om du spiser sunt og variert vil alle ha behov for tilskudd av vitaminer, mineraler og omega-3 noen ganger i livet. Her skal Nycoplus være et viktig bidrag når det kommer til faglig gode produkter, men også gjennom råd og veiledning. Nycoplus følger myndighetenes anbefalinger og oppfyller alle krav som settes til produksjon og salg av kosttilskudd i Norge.