Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Ny reseptfri nødprevensjon

5. august 2015

Etter anbefaling av de europeiske legemiddelmyndighetene blir nødprevensjonen ellaOne® tilgjengelig på apotek uten resept fra lege fra mai i år. Dermed får kvinner raskere tilgang til en effektiv nødprevensjon.

ellaOne har vært godkjent i EU som reseptbelagt nødprevensjon siden 2009. Sikkerhetsprofilen er sammenlignbar med levonorgestrel-holdig nødprevensjon (NorLevo). Imidlertid er ellaOne tre ganger mer effektiv enn NorLevo når den er tatt innen de første 24 timer etter ubeskyttet samleie, og minst like effektiv når den er tatt innen de første 72 timer. ellaOne er en tablett som skal tas så raskt som mulig og ikke senere enn 120 timer (5 dager) etter ubeskyttet samleie eller ved prevensjons-svikt.

NorLevo vil fortsatt være tilgjengelig på apotek for de som ammer, men vil ikke være synlig i hyllene. Ved inntak av ellaOne anbefales ikke amming på en uke, ved bruk av NorLevo er denne tiden åtte timer. Det kan derfor være bedre for de ammende å benytte NorLevo som nødprevensjon.

For mer informasjon, vennligst kontakt:
Tove Nestås, produktsjef, Takeda Nycomed
tlf. 982 454 52 [email protected]

Brita Sangolt, kommunikasjonsdirektør, Takeda Nycomed
tlf. 911 80 646 [email protected]

Fakta om ellaOne
ellaOne er en nødprevensjon som er beregnet til å forhindre graviditet etter ubeskyttet samleie eller ved prevensjonssvikt. ellaOne inneholder 30 mg ulipristalacetat og er spesielt utviklet for nødprevensjon. Ulipristalacetat er en oralt aktiv selektiv progesteron-reseptormodulator (SPRM). ellaOne virker ved å hemme eller forsinke eggløsning hvis den skjer i løpet av de to neste dagene etter ubeskyttet samleie når risikoen for å bli gravid er størst. ellaOne avbryter ikke et eksisterende svangerskap og beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer. ellaOne er ikke et prevensjonsmiddel, men er kun beregnet for sporadisk bruk.

Referanser:
1. ellaOne SPC 7. januar, 2015, legemiddelverket.no
2.Glasier AF et al. The Lancet 2010; 375: 555-562
3. European Medicines Agency. EMA recommends availability of ellaOne emergency contraceptive without prescription.
21. november, 2014.