Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Vår historie i Norge

Takeda kjøpte i 2011 Nycomed, som har vært en ledende aktør i norsk legemiddelindustri og en viktig del av nordmenns hverdag i over 140 år. Selskapet har skapt, utviklet og produsert flere av landets mest kjente legemidler. Denne arven har Takeda bygget videre på. Vi jobber for bedre folkehelse og et friskere Norge. 

Apotekeren Morten Nyegaard grunnla sitt første firma i 1874. Nyegaard & Co, bedre kjent som Nyco, ble etablert i 1890 og eksisterte til 1986 da selskapet skiftet navn til Nycomed. 

Morten Nyegaard begynte med import av farmasøytiske produkter, men i 1913 startet Nyegaard & Co egen produksjon. Globoid og Nyco fruktsalt, som fortsatt blir produsert, var blant de første produktene. Så tidlig som i 1925 fikk firmaet egen forskningsavdeling. 

Nycomed ble særlig kjent for utvikling av røntgenkontrastmidler. Det første, Urotrast, var et synonympreparat og ble registrert i 1934. I 1959 oppfant Nycomed røntgenkontrastmiddelet Isopaque, og i 1982 registrerte Nycomed Omipaque, som i 1991 nådde en markedsandel på 41 prosent på verdensbasis. 

Globoid kom på markedet i 1913 og ble en stor suksess. Produktet var på markedet helt til oktober 2014. 

I 1981 ble Nycomed fusjonert med Norgas AS, som senere ble til Actinor og overtatt av Hafslund A/S i 1985. 

I 1985 hadde Nycomed 500 medarbeidere og ble kåret til ”Årets bedrift i norsk næringsliv i 1984”. 

I perioden 1990 til 1993 ble det foretatt flere oppkjøp i Norge, Danmark, Østerrike og Benelux. Blant annet kjøpte Nycomed Collett Marwell-Hauge i Asker og Hydro Pharma i Elverum. 

I 1997 fusjonerte Nycomed med det engelske farmasiselskapet Amersham. I 1999 ble Nycomeds legemiddelvirksomhet solgt til investeringsselskapet Nordic Capital, mens røntgenkontrast-virksomheten ble igjen i Amersham. 

I 2002 ble Nycomed solgt videre til en internasjonal investorgruppe. Nordic Capital kom imidlertid tilbake som majoritetseier i 2005. 

I januar 2007 kjøpte Nycomed det betydelig større selskapet Altana Pharma. 

I september 2011 ble Nycomed en del av Takeda og skiftet som en følge av dette navn i Norge til Takeda Nycomed AS fra november 2012. 

1. juli 2015 skiftet vi navn til Takeda AS og ble med dette en fullt integrert del av det globale farmasøytiske selskapet Takeda.

8. januar 2019 ble det annonsert at Takeda hadde kjøpt det globale legemiddelselskapet Shire. Shire hadde på dette tidspunktet 24 000 medarbeidere rundt om i verden, med leveranse av innovative og spesialiserte legemidler i til sammen mer enn 100 land. I Norden og Baltikum hadde selskapet totalt 170 ansatte, med hovedkontor i Stockholm og lokalkontorer i Danmark, Finland, Litauen og Norge. Oppkjøpet av Shire bidro til å styrke Takedas portefølje innen sjeldne sykdommer, nevrologi, gastroenterologi og immunologi.

Det finnes i dag mer enn 7000 kjente sjeldne sykdommer. De fleste av disse er genetiske, oftest livslange og uhelbredelige og de utgjør en betydelig medisinsk og økonomisk belastning både for pasientene, deres pårørende, helsevesenet og det øvrige samfunnet. Det finnes kun behandling for 5 % av alle sjeldne sykdommer. Dette ønsker Takeda å forandre på. Vi er overbeviste om at vår omfattende produktportefølje, innovative og brede forskning, i kombinasjon med samarbeid med eksterne partnere, vil hjelpe oss til å oppnå dette. 

Les mer

Våre produkter

Konsernets historie