Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Kort tarm-syndrom

Kort tarm-syndrom er en tilstand som oppstår på grunn av manglende evne til å absorbere væske og næringsstoffer fra mat og drikke i tarmene. Det oppstår vanligvis som følge av at hele eller deler av tarmen er operert bort. Denne/disse operasjonen(e) kan ha skjedd i forbindelse med Crohns sykdom, kreft, trafikkulykker eller annet traume.

På engelsk kalles tilstanden «short bowel syndrome» og forkortes «SBS».

SBS er en sjelden sykdom. Forekomsten i Norge er ukjent, men man antar at de kan det være et sted mellom totalt 160 og 300 pasienter1,2.

For pasienter som også har Crohns sykdom kan det være nytting informasjon å finne om kort tarm-syndrom på nettstedet IBDInfo.no.

Informasjonen her er ikke ment å erstatte rådgivning av lege eller kvalifisert helsepersonell. Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for din egen eller andres helse.


Referanser:

  1. Jeppesen PB.: The Long Road to the Development of Effective Therapies for the Short Gut Syndrome: A Personal Perspective. Dig Dis Sci 2019;64 10: 2717-35
  2. Jeppesen PB.: Spectrum of short bowel syndrome in adults: intestinal insufficiency to intestinal failure. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2014;38 1 Suppl: 8S-13S

 

C-ANPROM/NO/ENTY/0126