Enable AccessibilityEnable Accessibility

Takeda presenteert een educatief tekenfilmpje over de ziekte van Crohn Diagnose, symptomen, behandelingen op een levendige manier aan kinderen uitgelegd

18 October 2021
Hoe leg je je kinderen uit dat je de ziekte van Crohn hebt? Het is niet altijd makkelijk om daarop te antwoorden en de ziekte, en alles wat erbij komt kijken, op kindermaat uit te leggen. Daarom is er nu het tekenfilmpje “Mama heeft Crohn”, een initiatief van het biofarmaceutische bedrijf Takeda en az groeninge. De film wordt gelanceerd ter gelegenheid van de nationale IBD-dag, op 22 oktober.

Kortrijk, Brussel, 19 oktober 2021 - In België lijden ongeveer 30.000 mensen aan chronische inflammatoire darmziekten (ook wel "IBD" genoemd), waarvan de meest voorkomende vormen de ziekte van Crohn en aanverwante Colitis Ulcerosa zijn. Beide aandoeningen kunnen opspelen door verandering in voeding of door stress, en kunnen gevolgen hebben op vele vlakken, zoals het werk, sociaal leven, reizen, eetgewoontes,… Het zijn chronische ziektes, maar dankzij medicamenteuze behandelingen kunnen de symptomen voor veel patiënten onder controle gehouden worden.

Zoals voor de meeste ziekten bestaat er heel wat educatief materiaal (brochures, websites, …) gericht op een volwassenen publiek. Maar die informatie is vaak niet aangepast aan het lees- en begrijpniveau van kinderen. Met dit in het achterhoofd heeft het biofarmaceutische bedrijf Takeda Belgium, met steun van az groeninge (IBD-team) en studenten van de Odisee Hogeschool, een jaar geleden het kinderboek “Mama heeft Crohn” kosteloos ter beschikking gesteld van patiënten die lijden aan Crohn of Colitis. Het boek bevat een eenvoudig, toegankelijk en geruststellend verhaal met zeer duidelijke en levendige tekeningen voor IBD-patiënten en hun kinderen.

Van kinderboek tot tekenfilmpje

Een jaar later wil Takeda, nog steeds met de steun van az groeninge (IBD-team), het grote succes van het kinderboek voortzetten met een gloednieuwe tekenfilm.

Levendiger en dynamischer, laat de uitgebreide tekenfilm van 7 minuten, zowel jonge als iets oudere kinderen toe om op een laagdrempelige manier kennis te maken van de verschillende aspecten van de ziekte van Crohn zoals: diagnose, symptomen, behandelingen, ...

De ziekte wordt opnieuw op een begrijpelijke en alomvattende manier aan kinderen uitgelegd en gaat ook in op de wijze waarop zij de ziekte ervaren. Het filmpje maakt kinderen duidelijk dat ze gelijke aandacht verdienen en dat het hele gezin een solidaire rol kan spelen in de begeleiding van de patient.

Patiënten ondersteunen staat centraal

De film wordt gelanceerd ter gelegenheid van de nationale IBD-dag, op 22 oktober. “We hopen dat het fimpje patiënten verder zal helpen om aan hun kinderen uit te leggen wat de ziekte precies betekent, en welke impact ze dagdagelijks heeft” aldus Florence Petit, Project Manager bij Takeda Belgium. Het fimpje is ook vertaald in zes andere Europese talen in samenwerking met de European Federation of Crohn's & Ulcerative Colitis Associations, om zoveel mogelijk patiënten met jonge kinderen in Europa te ondersteunen.

“Bij Takeda willen we meer doen dan innovatieve medicatie ontwikkelen. Het is voor ons ontzettend belangrijk om naar patiënten en patiëntenverenigingen te luisteren, en hen te ondersteunen zodat hun stem luider kan klinken, en er meer kennis gevormd wordt over hun aandoening en de gevolgen ervan. Op die manier ontstaat meer begrip voor de uitdagingen waar zij elke dag mee geconfronteerd worden” vertelt Muriel Mignolet, Patient Advocacy Manager bij Takeda Belgium.

“Dat de ziekte implicaties heeft op het hele gezin, valt niet te ontkennen.  Jongvolwassenen en jonge ouders worden het meest getroffen door de diagnose van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Als je dan als ouder op een educatieve manier, aan de hand van een voorleesboek of filmpje, aan het kind kan kaderen waarom je soms niet kan spelen of in het ziekenhuis bent, dat maakt de boodschap zoveel gemakkelijker. Het kind heeft dan ook een basis om naar terug te keren wanneer het even niet meer weet wat zijn / haar mama overkomt. Zulke initiatieven moedigen we als patiëntenvereniging alleen maar toe.” Lynn Debrun”, voorzitter van CCV-vzw, de Crohn en Colitis Vereniging Vlaanderen.

Gratis streamen

Patiënten kunnen het filmpje gratis streamen in het Nederlands op:

mama heeft crohn

Het boek is ook nog steeds verkrijgbaar via de patiëntenvereniging.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Takeda Belgium
Alicia Waterkeyn
Corporate Communications & Public Affairs Manager
+32 476 70 44 08
[email protected]

az groeninge
Annelies Feys
Communication Manager
+32 056 63 60 98
[email protected]

Crohn en Colitis Vereniging Vlaanderen - CVV-vzm
Lynn Debrun
Voorzitter van CCV-vzw
+32 472 51 63 51
[email protected]

Over Takeda

Takeda Pharmaceutical Company Limited is een wereldwijde, op waarden gebaseerde, door R&D gedreven biofarmaceutische leider met hoofdkantoor in Japan, toegewijd aan het ontdekken en leveren van levens-veranderende behandelingen, geleid door onze toewijding aan patiënten, onze mensen en de planeet. Takeda richt zijn R&D op vier therapeutische gebieden: Oncologie, Zeldzame Genetische Aandoeningen en Hematologie, Neurowetenschappen en Gastro-enterologie (GI), met gerichte R&D-investeringen in Plasma-afgeleide Therapieën (PDT) en Vaccins. We focussen ons op de ontwikkeling van baanbrekende innovatieve geneesmiddelen die kunnen helpen om een verschil te maken in het leven van de mensen door de grenzen van nieuwe behandelingsopties te verleggen en gebruik te maken van onze versterkte collaboratieve R&D-motor en -capaciteiten om een solide, modaliteitsdiverse pijplijn te creëren. Onze werknemers zetten zich in om de levenskwaliteit van patiënten te verhogen en zijn actief met onze partners in de gezondheidszorg in ongeveer 80 landen.
Voor meer informatie, ga naar https://www.takeda.be.

Over az groeninge

az groeninge is een dynamisch ziekenhuis in Kortrijk met 1100 bedden, meer dan 3200 medewerkers, 250 artsen en 200 vrijwilligers. In onze organisatie staat een kwaliteitsvolle zorg voor de patiënt centraal. Vriendelijkheid, professionalisme en een menselijke aanpak zijn hierbij sleutelwoorden.
Voor meer informatie, ga naar https://www.azgroeninge.be

 

C-ANPROM/BE/TAK/0027