Enable AccessibilityEnable Accessibility

Takeda investeert bijna 300 miljoen euro in haar productievestiging voor plasma therapieën in Lessen, België

13 September 2022
  • De investering van bijna 300 miljoen euro omvat een nieuwe productiefaciliteit en een koolstofneutrale opslagplaats.
  • De aankondiging gebeurde tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van de fabriek in Lessen.
  • Met deze grote investering bevestigt Takeda het belang van België als strategische productielocatie voor de wereldwijde productie en distributie van uit plasma afgeleide therapieën.
  • Met de plasmabehandelingen van Lessen kunnen jaarlijks meer dan 300.000 patiënten met zeldzame en complexe chronische ziekten ter wereld levensveranderende behandelingen krijgen.

Lessen (Lessines), België, 13 september 2022 – Vandaag kondigt Takeda (TSE:4502/NYSE:TAK) de uitbreiding aan van haar biotechnologische productievestiging in Lessen (Lessines) met een nieuwe ultramoderne productiefaciliteit voor de productie van uit plasma afgeleide therapieën voor mensen met zeldzame en complexe chronische ziekten. Ook komt er in Lessines een koolstofneutrale opslagplaats bij. De investering is goed voor een bedrag van bijna 300 miljoen euro. Dit is de grootste investering die Takeda tot dusver in België heeft gedaan.

Takeda in Lessen: 50 jaar productie van uit plasma afgeleide therapieën

De aankondiging van de investering werd gedaan tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van de productievestiging in Lessen. Deze werd bijgewoond door de heer David Clarinval, vice-eerste minister in de federale regering, mevrouw Hadja Lahbib, minister van Buitenlandse Zaken, de heer Willy Borsus, vice-voorzitter van de Waalse regering, de heer Thomas Dermine, federaal staatssecretaris voor Economisch Herstel en Strategische Investeringen, en Zijn Excellentie Makita Shimokawa, ambassadeur van Japan bij het Koninkrijk België en bij de NAVO, samen met leden van het managementteam van Takeda.

Uit plasma afgeleide therapieën worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met complexe ziekten, zoals primaire of verworven immunodeficiëntie, of zeldzame ziekten zoals erfelijk angio-oedeem en bloedingsstoornissen. Mensen met deze aandoeningen kunnen een levensreddende behandeling nodig hebben voor acute noodgevallen, of een levenslange substitutietherapie. Mensen met immunodeficiëntie-aandoeningen krijgen vaak te kampen met terugkerende infecties, zoals sinusitis, bronchitis, een longontsteking of potentieel levensbedreigende gastro-intestinale infecties. Ze kunnen ook afhankelijk zijn van een behandeling met immunoglobulinen, de meest gebruikte plasmatherapie. De productievestiging in Lessen is gespecialiseerd in het zuiveren en afvullen van uit plasma afgeleide therapieën, met verpakkingsmogelijkheden voor een verscheidenheid van plasmabehandelingen.

"Takeda bouwt voort op een geschiedenis van meer dan 80 jaar als pionier in de productie van uit plasma afgeleide therapieën. De wereldwijde behoefte van patiënten aan deze therapieën, vooral ook aan immunoglobulinen (IG), is in de afgelopen 20 jaar aanzienlijk toegenomen en blijft groeien. Met de vandaag aangekondigde projecten kunnen we mogelijk nog eens tienduizenden mensen helpen die geen – of zeer weinig – behandelingsalternatieven hebben. Deze investering versterkt het leiderschap van Takeda op het gebied van plasmatherapieën en onze betrokkenheid bij patiënten met levensbedreigende en levensveranderende aandoeningen", zegt Giles Platford, President Plasma-Derived Therapies bij Takeda.

Takeda Lessen: fabriek van de toekomst

De investering maakt deel uit van de wereldwijde inspanningen van Takeda om de meest innovatieve technologieën en de meest duurzame processen in haar productievestigingen te introduceren. Dr. Thomas Wozniewski, Global Manufacturing & Supply Officer, geeft meer uitleg: "Al 50 jaar zetten we in deze vestiging menselijk plasma om in levensreddende en -ondersteunende geneesmiddelen. Onze vestiging in Lessen is een belangrijk onderdeel van ons wereldwijd productienetwerk. De vandaag aangekondigde aanzienlijke investering in Lessen zal de digitalisering van onze productievestigingen, waar innovatie een sleutelrol speelt in het creëren van een duurzame productieomgeving, versterken. De nieuwe ultramoderne productiefaciliteit zal een nog hogere productiecapaciteit hebben en nog meer door data en digitaal aangestuurd worden. Bovendien besteden we extra aandacht aan het minimaliseren van de ecologische voetafdruk op de site: dankzij een hoogtechnologisch waterrecyclagesysteem zullen we het verbruik van vers water tegen 2023 met 90 procent kunnen verminderen, en de faciliteit zal voor 100 procent zelfvoorzienend zijn op het vlak van elektriciteit."

Geoffrey Pot, General Manager Operations, Takeda Lessen, en Voorzitter van Bio.be/essenscia, vult aan: "Dit is een heel heuglijke dag voor alle medewerkers van Takeda in Lessen. We voegen een extra hoofdstuk toe aan het succesverhaal dat we hier de afgelopen 50 jaar geschreven hebben. Ik wens het hele team in Lessen te bedanken en te feliciteren voor hun toewijding en inzet. We hebben bij Takeda in Lessen een gedurfd en ambitieus plan. We willen namelijk tegen 2030 een koolstofneutrale operatie worden en absoluut focussen op verdere digitalisering. Naast de investering in onze productiecapaciteit investeren we ook in de verdere ontwikkeling en opleiding van onze werknemers om hen op de hoogte te brengen van de meeste recente wetenschappelijke, technische en digitale evoluties. Om dit te realiseren, werken we nauw samen met het hooggekwalificeerde Belgische biotech ecosysteem, van universiteiten, biotech organisaties en opleidingscentra zoals Aptaskill, en - vanaf 2025 - ook de EU Biotech Campus in Gosselies. Ik ben erg opgetogen over deze aankondiging vandaag, omdat het ons in staat zal stellen om nog meer patiënten te dienen, op een nog betere manier."

Over Takeda wereldwijd

Takeda is een door waarden aangestuurde wereldleider op het gebied van biofarmaceutische producten met hoofdzetel in Japan, en zet zich in voor het ontdekken en leveren van levensveranderende behandelingen, gedreven door onze inzet voor patiënten, onze mensen en de planeet. Takeda richt haar onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen op vier therapeutische gebieden: Oncologie, Zeldzame Genetica en Hematologie, Neurowetenschappen en Gastro-enterologie (GI). We investeren ook gericht in onderzoek en ontwikkeling voor uit plasma afgeleide therapieën en vaccins. We concentreren ons daarbij op de ontwikkeling van zeer innovatieve geneesmiddelen die een verschil maken in het leven van mensen door de grenzen van nieuwe behandelingsmogelijkheden te verleggen en door onze verbeterde collaboratieve O&O-motor en -capaciteiten in te zetten voor het creëren van een robuuste en zeer diverse productportfolio. Onze werknemers zetten zich in voor het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten en voor een vlotte samenwerking met onze partners in de gezondheidszorg in ongeveer 80 landen en regio's.

U vindt meer informatie op onze website: https://www.takeda.com.

Over de wereldwijde productievestiging in Lessen (Lessines)

Takeda in Lessen (Lessines) heeft meer dan 1.200 werknemers, van 23 nationaliteiten, die zich toeleggen op het tijdig aanleveren van uiterst hoogwaardige producten aan – momenteel – meer dan 300.000 patiënten in 80 landen wereldwijd per jaar. Deze vestiging staat ten dienste van patiënten met zeldzame ziekten en andere bijzondere aandoeningen. Het is een "Centre of Excellence" voor de zuivering van immunoglobulinen, met vul- en verpakkingscapaciteit voor uit plasma afgeleide therapieën en verpakkingscapaciteit voor hematologieproducten voor patiënten in meer dan 80 landen.

Contactpersoon voor de media

Véronique Goethals
Lessines Site Communications Head
GSM: +32 496 442 286
[email protected]

Stefaan Fiers
Head of Corporate Communications & Public Affairs Belgium
GSM: +32 476 769 077
[email protected]