Enable AccessibilityEnable Accessibility

Takeda huldigt een nieuwe ultramoderne biotech-productiefaciliteit in op haar site in Lessen, België

30 August 2021
  • Uitbreiding helpt 100 nieuwe banen te creëren op de site
  • Versterking van de productiecapaciteit van Takeda voor één van haar belangrijkste therapeutische gebieden - zeldzame ziekten
  • Productiefaciliteit in Lessen is één van de grootste biotechnologische faciliteiten in België

LESSEN, België, 31 augustus 2021 – Takeda Belgium, een dochteronderneming van Takeda Pharmaceutical Company Ltd, huldigt een nieuwe, ultramoderne productiefaciliteit in op haar site in Lessen voor de productie van behandelingen voor mensen met zeldzame en complexe chronische ziekten. De ceremonie wordt bijgewoond door de heer Elio Di Rupo, minister-president van Wallonië, de heer Thomas Dermine, Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Economie en Werk, en Z.E. Makita Shimokawa, ambassadeur van Japan bij het Koninkrijk België en bij de NAVO. De investering kadert in de wereldwijde inspanningen van Takeda om de meest innovatieve technologieën en de meest duurzame processen toe te passen voor de productie van behandelingen voor zeldzame ziekten zoals alpha-1-antitrypsine deficiëntie (AATD). De nieuwe faciliteit versterkt ook het strategische belang van Lessen, dat met meer dan 1.200 werknemers de op twee na grootste productiesite in het Takeda-netwerk is.

 

Thomas Wozniewski.png

Dr. Thomas Wozniewski, Global Manufacturing Supply Officer voor Takeda, legt uit: "De investering in de nieuwe productielijn bedraagt 118 miljoen euro en creëert meer dan 100 nieuwe banen. De ultramoderne faciliteit is uitgerust met de nieuwste, digitale technologieën. Om een optimale traceerbaarheid te garanderen en een constante controle van de proceskwaliteit mogelijk te maken, wordt het eiwitproductieproces aangestuurd door een elektronisch gegevensbeheer- en controlesysteem. Bij investeringen als deze houden we ook rekening met de impact op het milieu en streven we ernaar oplossingen te kiezen met de kleinste voetafdruk. Lessen is de eerste Takeda-site die 90 procent van haar afvalwater zal hergebruiken tegen 2023."

De productieactiviteiten van Takeda in België richten zich op de productie van behandelingen voor patiënten met zeldzame en complexe chronische ziekten, met name het zuiveren, afvullen en verpakken van plasma-afgeleide therapieën. De nieuwe productiefaciliteit gaat alpha-1-antitrypsine zuiveren. In juli kreeg de site van de FDA de goedkeuring voor de productie van het eiwit, wat een nieuwe belangrijke mijlpaal is voor patiënten.

 

Julie Kim.jpg

Julie Kim, President Plasma Derived Therapies vult aan: "Onze focus ligt op de levensverbetering van mensen die getroffen zijn door aandoeningen die kunnen worden behandeld met plasma-afgeleide therapieën - en alpha-1-antitrypsine deficiëntie (AATD) is er daar één van. AATD is een genetische ziekte die van ouders op kinderen kan worden overgedragen en vooral de longen en de lever aantast. Hoe ernstiger de aandoening, hoe moeilijker het voor de patiënt wordt om te ademen. De therapie die we in Lessen zullen maken, zal AATD behandelen, waardoor patiënten met levenslange complexe, chronische aandoeningen een belangrijke behandelingsoptie krijgen."

 

Geoffrey Pot.png

"Het is dankzij een vruchtbare samenwerking tussen de academische wereld, de overheid en het bedrijfsleven dat België een strategische rol speelt in farmaceutisch onderzoek en ontwikkeling, en in de productie en distributie van nieuwe therapieën," zegt de heer Geoffrey Pot, General Manager Operations van de Takeda-site in Lessen en voorzitter van Bio.be. "Naast de investering in onze productiecapaciteit, investeren we ook in de ontwikkeling van ons personeel op wetenschappelijk en digitaal vlak. En we blijven ook werken aan onze wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelstellingen, met als doel om tegen 2030 een werking zonder uitstoot van koolstof (carbon zero) te bereiken op de site in Lessen."

Afvalwater verhaal: Productiesite in Lessen, België is een pionier in afvalwaterverwerking (video in het Engels)

En bovendien: Takeda's new facility to manufacture treatments for people with rare and complex chronic diseases

Takedas new facility_Belgium.jpg

Over Takeda

Pharmaceutical Company Limited Takeda Pharmaceutical Company Limited (TSE: 4502/NYSE: TAK) is een wereldwijde, op waarden gebaseerde, door R&D gedreven biofarmaceutische leider met hoofdkantoor in Japan, toegewijd aan het ontdekken en leveren van levensveranderende behandelingen, geleid door onze toewijding aan patiënten, onze mensen en de planeet. Takeda richt zijn R&D op vier therapeutische gebieden: Oncologie, Zeldzame Genetische Aandoeningen en Hematologie, Neurowetenschappen en Gastro-enterologie (GI). We maken ook gerichte R&D-investeringen in Plasma-afgeleide Therapieën (PDT) en Vaccins. We focussen ons op de ontwikkeling van baanbrekende innovatieve geneesmiddelen die kunnen helpen om een verschil te maken in het leven van de mensen door de grenzen van nieuwe behandelingsopties te verleggen en gebruik te maken van onze versterkte collaboratieve R&D-motor en -capaciteiten om een solide, modaliteitsdiverse pijplijn te creëren. Onze werknemers zetten zich in om de levenskwaliteit van patiënten te verhogen en werken samen met onze partners in de gezondheidszorg in ongeveer 80 landen.

Voor meer informatie, ga naar https://www.takeda.be.

Over de wereldwijde productiesite in Lessen

De productiesite van Lessen met haar 1.200 werknemers heeft als missie om patiënten met zeldzame ziekten en andere gespecialiseerde aandoeningen van dienst te zijn. Het is een "Centre of Excellence" voor de zuivering van immunoglobulinen, met afvul- en verpakkingscapaciteit voor plasma-afgeleide therapieën en verpakkingscapaciteit voor hematologieproducten die patiënten in meer dan 80 landen bereiken.