Enable AccessibilityEnable Accessibility

Takeda Lessines verwelkomt HKH Prinses Astrid ter gelegenheid van Zeldzame Ziektedag

28 February 2023

Lessines, dinsdag 28 februari 2023 - Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Zeldzame Ziekten, die traditioneel op 28 februari wordt gevierd, heeft Takeda Lessines de eer om HKH Prinses Astrid te verwelkomen op haar site. Met haar bezoek en regelmatige deelnames aan events over zeldzame ziektes onderstreept HKH Prinses Astrid haar weerkerend engagement om deze onzichtbare en weinig gekende ziektes in de kijker te zetten. Overigens, ter gelegenheid van deze bijzondere dag, zullen de gebouwen van Takeda Lessines op dinsdag 28 februari 2023 verlicht worden met de kleuren van de RaDiOrg-campagne - de Belgische koepelvereniging voor personen met een zeldzame ziekte. Op die manier ondersteunt Takeda de zowat 500.000 mensen die in België aan een zeldzame ziekte lijden.

Plasma afgeleide therapieën voor de behandeling van zeldzame ziekten

De productievestiging in Lessen is gespecialiseerd in het zuiveren, afvullen en verpakken van uit plasma afgeleide behandelingen. Plasma afgeleide therapieën kunnen gebruikt worden om patiënten met complexe aandoeningen, zoals primaire of verworven immuundeficiëntie, of zeldzame ziekten te behandelen. Patiënten met deze aandoeningen kunnen een levensreddende behandeling nodig hebben voor acute noodgevallen of als levenslange substitutietherapie.  Patiënten met immuundeficiëntie krijgen vaak te kampen met terugkerende infecties, zoals sinusitis, bronchitis, een longontsteking of ernstige gastro-intestinale infecties. Ze kunnen ook afhankelijk zijn van een behandeling met immunoglobulinen, de meest voorkomende plasmatherapie.

Een dag van bewustwording voor 'onzichtbare' ziekten

Zeldzame Ziektendag (Rare Disease Day) is een initiatief van de Europese en Belgische koepelorganisaties van personen met een zeldzame ziekte. Ze is bedoeld om meer bekendheid te geven aan deze aandoeningen, en heeft tot doel het idee te keren dat er slechts een klein aantal mensen aan deze aandoeningen lijden. Samen vertegenwoordigen ze namelijk niet minder dan een half miljoen mensen in België en 30 miljoen in Europa. Om haar steun aan deze dag te betuigen, nodigde Takeda Lessines een eregast uit: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid.

Tijdens haar bezoek aan de site, kreeg HKH Prinses Astrid een rondleiding van één van de productielijnen voor immunoglobulinen. Daarnaast trad ze in dialoog met patiënten, patiëntenvertegenwoordigers en medewerkers van Takeda die zich dagdagelijks inzetten voor de productie van behandelingen voor zeldzame ziekten.

HKH Prinses Astrid werd verwelkomd door de heer Tommy Leclercq, gouverneur van de provincie Henegouwen, de heer Pascal De Handschutter, burgemeester van Lessines, en de heer Geoffrey Pot, General Manager Operations van Takeda Lessines vergezeld door leden van het directiecomité van Takeda Lessines.

"Het doneren van plasma blijft vandaag de dag van vitaal belang om het leven van mensen met een zeldzame ziekte te verbeteren. De wereldwijde behoefte van patiënten aan deze therapieën, vooral immunoglobulinen, is de afgelopen 20 jaar aanzienlijk toegenomen en blijft groeien. Daarom is het voor Takeda essentieel om op deze speciale dag de aandacht te vestigen op deze ziekten en op de middelen die worden ingezet om het dagelijks leven van patiënten te helpen verlichten. Al 50 jaar lang verwerken we hier in Lessines menselijk plasma tot behandelingen die de levensverwachting verbeteren en verlengen. Wij zijn bijzonder fier om vandaag HKH Prinses Astrid te mogen verwelkomen op onze site. Haar bezoek is een hart onder de riem voor onze medewerkers en onderstreept het belang van onze inzet en belofte aan mensen die leven met zeldzame ziekten om hen dankzij immuuntherapiën meer levenskwaliteit te bieden," zegt Geoffrey Pot, General Manager Operations van Takeda Lessines.

Over Takeda wereldwijd

Takeda is een door waarden aangestuurde wereldleider op het gebied van biofarmaceutische producten met hoofdzetel in Japan, en zet zich in voor het ontdekken en leveren van levensveranderende behandelingen, gedreven door onze inzet voor patiënten, onze mensen en de planeet. Takeda richt haar onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen op vier therapeutische gebieden: Oncologie, Zeldzame Genetica en Hematologie, Neurowetenschappen en Gastro-enterologie (GI). We investeren ook gericht in onderzoek en ontwikkeling voor uit plasma afgeleide therapieën en vaccins. We concentreren ons daarbij op de ontwikkeling van zeer innovatieve geneesmiddelen die een verschil maken in het leven van mensen door de grenzen van nieuwe behandelingsmogelijkheden te verleggen en door onze verbeterde collaboratieve O\&O-motor en -capaciteiten in te zetten voor het creëren van een robuuste en zeer diverse productportfolio. Onze werknemers zetten zich in voor het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten en voor een vlotte samenwerking met onze partners in de gezondheidszorg in ongeveer 80 landen en regio's.

U vindt meer informatie op onze website: https://www.takeda.com.

Over de wereldwijde productievestiging in Lessen (Lessines)

Takeda in Lessen (Lessines) telt 1.200 werknemers, van 23 nationaliteiten, die zich toeleggen op het tijdig aanleveren van uiterst hoogwaardige producten aan – momenteel – meer dan 250.000 patiënten in 80 landen wereldwijd per jaar. **Deze vestiging staat ten dienste van patiënten met zeldzame ziekten en andere bijzondere aandoeningen. Het is een "Centre of Excellence" voor de zuivering van immunoglobulinen, met vul- en verpakkingscapaciteit voor uit plasma afgeleide therapieën en verpakkingscapaciteit voor hematologieproducten voor patiënten in meer dan 80 landen.

Contactpersoon voor de media:

Véronique Goethals

Lessines Site Communications Head

GSM: +32 496 442 286

[email protected]     

Stefaan Fiers

Head of Corporate Communications & Public Affairs Belgium

GSM: +32 476 769 077

C-ANPROM/BE/CORP/0030