Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Den internasjonale osteoporosedagen 20. oktober - Slik kan nordmenn få i seg nok kalsium

20. oktober 2015

Osteoporose, eller benskjørhet, er en kronisk sykdom hvor benvevet har mistet så mye kalsium at det ikke lenger er like sterkt som før. Annenhver kvinne over 50 år opplever brudd som følge av osteoporose. – Kalsium bidrar til å forebygge osteoporose, og det er urovekkende at mange nordmenn ikke får i seg nok av dette viktige mineralet. I anledning Osteoporosedagen i morgen ønsker vi å bidra til økt fokus på god benhelse, sier Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus.

Ifølge Norsk Osteoporoseforbund er det omtrent 300.000 nordmenn som lider av osteoporose, og Norge ligger i verdenstoppen i antall tilfeller av denne kroniske sykdommen i forhold til befolkningstall. - Blant nordmenn over 50 år vil omtrent én av to kvinner og én av fem menn oppleve brudd som følge av osteoporose, sier generalsekretær Jan Arvid Dolve i Norsk Osteoporoseforbund.

Kalsium, D-vitamin og fysisk aktivitet
Selv om arv og gener har stor betydning for om man utvikler osteoporose eller ikke, kan man forebygge denne kroniske sykdommen med fysisk aktivitet som belaster skjelettet og riktig inntak av kalsium og D-vitamin. - Kalsium er et mineral som er spesielt viktig for skjelettet og tennene. Barn og ungdom trenger kalsium for å bygge et sterkt skjelett, mens voksne har behov for tilførsel av kalsium for å vedlikeholde skjelettet, sier Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus.

Får ikke i oss nok kalsium
Helsedirektoratet anbefaler at både menn og kvinner over 20 år får i seg 800 mg kalsium daglig. Den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 3 (2012) viste at norske kvinner over 50 år får i seg mindre kalsium enn daglig anbefalt inntak.

– Det er urovekkende at mange kvinner ikke får i seg nok kalsium, ettersom vi vet at kalsium bidrar både til å forebygge og behandle osteoporose, sier Åse Andresen.

D-vitamin er også viktig for å forebygge osteoporose, da dette vitaminet bidrar til at kroppen tar opp kalsium og nyttiggjør seg av det. Norkost 3-undersøkelsen viste også at nordmenn, verken menn eller kvinner, ikke får i seg nok D-vitamin.

Dette må du spise
Melk og meieriprodukter er vår viktigste kilde til kalsium i hverdagskosten, og omtrent 70 prosent av nordmenns kalsiuminntak kommer fra disse produktene. Grønne bladgrønnsaker, sesamfrø med skall, mandler, tørket frukt, bønner, linser og fisk med spiselige ben er også gode kalsiumkilder.

Dette kan du drikke/spise for å dekke dagsbehovet av kalsium:
- 2 dl melk. 230 mg kalsium.
- 20 gram mandler. 50 mg kalsium.
- 100 gram brokkoli. 50 mg kalsium.
- 20 gram gulost. 160 mg kalsium.
- 125 gram yoghurt. 170 mg kalsium.
- 50 gram brisling. 150 mg kalsium.

Tilskudd av kalsium
En tommelfingerregel er at dersom du ikke får i deg minst tre porsjoner melk eller meieriprodukter daglig, bør du sikre inntaket av kalsium med et tilskudd. Helsedirektoratet anbefaler også alle som har utviklet osteoporose å ta et tilskudd med både kalsium og vitamin D.

Nycoplus har flere kalsiumprodukter som kan være aktuelle, blant annet Nycoplus Calcigran, et reseptfritt legemiddel til forebygging og behandling av mangel på D-vitamin og kalsium. Pakningsvedlegget bør leses nøye før bruk. Nycoplus’ tilskudd finner du eksklusivt på apoteket.

- Med kunnskapen om at mange nordmenn sliter med å få i seg nok kalsium og D-vitamin gjennom kosten, bør man absolutt vurdere å ta tilskudd av begge. Dette for å sikre god benhelse gjennom hele livet og for å forebygge osteoporose når man blir eldre, avslutter Åse Andresen.

For mer informasjon, kontakt:
Åse Andresen, fagsjef for Nycoplus:
Mobil: 452 67 737
Epost: [email protected]

Camilla Borander, produktsjef for Nycoplus:
Mobil: 907 90 299
Epost: [email protected]

Nycoplus Calcigran, et reseptfritt legemiddel til forebygging og behandling av mangel på D-vitamin og kalsium.

Veiledende pris: 165,- for 100 tabletter

Fås på apotek

Om Nycoplus:
Nycoplus er en kosttilskuddserie fra Takeda som ble lansert i 2001, og som kan kjøpes eksklusivt på apotek. Serien består av både kosttilskudd og legemidler, og omfatter i dag mer enn 50 produkter som anbefales fra 4 ukers alder og gjennom hele livet. Det er viktig å spise sunt og trene regelmessig. Men selv om du spiser sunt og variert vil alle ha behov for tilskudd av vitaminer, mineraler og omega-3 noen ganger i livet. Her skal Nycoplus være et viktig bidrag når det kommer til faglig gode produkter, men også gjennom råd og veiledning. Nycoplus følger myndighetenes anbefalinger og oppfyller alle krav som settes til produksjon og salg av kosttilskudd i Norge.