Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Andreas Hermansen

Andreas 194_108.jpg

Tillitsfull samarbeidspartner til de kliniske miljøene

Andreas 2.jpg

Biolog Andreas Hermansen er Medical Science Liason (MSL) i Takeda, og jobber i spennet mellom det medisinske miljøet i Takeda og de kliniske miljøene ved norske sykehus.

- Dette er en fantastisk jobb, forteller han.

Andreas Hermansen har jobbet i Takeda i 17 år - hele sin yrkeskarriere.

- Jeg er usikker på hvor interessen for hai kommer fra. Jeg tror det kanskje skyldes min fars reaksjon etter at han så Haisommer på 70-tallet. Han fortalte at han ble så skremt at han sluttet med dykking på dagen! Jeg måtte jo se filmen etter dette, og ble utrolig fascinert, forteller Andreas Hermansen.

Fascinasjonen for hai medførte at han allerede på grunnskolen ble veldig interessert i naturfag. Noen år etter begynte han å studere biologi på Universitetet i Oslo.

- Ambisjonen var å studere hai, på den ene eller andre måten. Da jeg etter hvert startet på hovedfaget i fysiologi, endte jeg opp med å studere hørselen til reinsdyr, sier han, og smiler.

To unge reinsdyr ble fremskaffet fra Landbrukshøyskolen på Ås. For at dyrene skulle bli trygge på ham, og dermed i stand til å kunne trenes til hørselstestingen, satt den engasjerte hovedfagsstudenten i flere måneder og leste til eksamen inne i innhegningen til reinsdyra. Forskningen gikk bra, og funnene i fra hovedfagsoppgaven er publisert i Journal of Comparative Physiology.

Avdekker forskningsbehov

I dag er det forskning på nye medisinske behandlinger innen maligne blodsykdommer, det vil si kreft i blodsystemet og beinmargen, som opptar tiden til Andreas Hermansen. I jobben som Medical Science Liason (MSL) i Takeda reiser han rundt til landets sykehus for å diskutere behandlingspraksis, avdekke forskningsbehov og planlegge samarbeidsprosjekter med de kliniske miljøene. Samtidig som han undersøker muligheten til å rekruttere norske leger til Takedas internasjonale, kliniske studier. Det vil si, mye av arbeidet går også med til å få Takeda til å legge kliniske studier til Norge.

- Det er krevende å få kliniske studier til Norge. Det er mye lettere å rekruttere pasienter i store land som Tyskland, Frankrike og Italia. Samtidig er norske leger anerkjente som samvittighetsfulle utprøvere, og Norge har gode forutsetninger for å kunne bidra til viktig, ny forskning, forteller Andreas.

Intern lobbying er derfor også viktig for at Takeda skal satse på Norge som utprøverland.

- Det er veldig tilfredsstillende de gangene vi får det til, og dette betyr mye for Norge og norske pasienter. Når norske sykehus deltar i utprøvende behandlinger, får pasientene tilgang til nye og innovative behandlinger, samtidig som legene får erfaring med å bruke helt nye og kanskje revolusjonerende legemidler, sier han engasjert.

Finner roen på ski

Det er mye reising i jobben. Til tider er det så mye reising at det går utover familielivet.

- Jeg fikk ikke med meg 11 årsdagen til datteren min. Det var surt, sier Andreas.

Han og samboeren har to barn på 7 og 11 år. Hun har også en krevende jobb, innenfor oljesektoren. Etter krevende perioder finner han og resten av familien både ro og energi i skisporet. Ski betyr mye for Andreas, og har gjort det i mange år.

- Vi har hytte i nærheten av Sjusjøen, et av de beste stedene for ski i Norge, med skiløyper rett utenfor stuedøra, sier Andreas.

Andreas skijpg.jpg

Blant hans beste opplevelser er det å kunne stå opp tidlig på morgenen og gå alene i helt nypreparerte løyper.  De gangene det passer i forhold til reisingen Andreas, er han også hjelpetrener for yngstemann som trener aktivt i skigruppa til Holmen idrettslag.

- Jeg prøver også å legge inn minst et par egne skiturer på noen mil hver uke, men jeg må innrømme at jeg ikke har lært den samme teknikken som ungene, sier han med et smil.

Å vokse opp i Moss i Østfold er et dårlig utgangspunkt for en skikarriere. Interessen for ski kom ikke før Andreas bodde ved Sognsvann, inngangen til Nordmarka, under studietiden.

- Jeg har alltid likt å trene. På Kringsjå var mulighetene for ski helt unike, forteller han.  

Dermed ble skiinteressen tent. Og det skulle vise seg å være veldig bra. Som uteksaminert Cand. Scient. flyttet han i 2001 til leilighet på Grefsen og begynte som legemiddelkonsulent i det som den gangen het Nycomed. Et par år senere ble han produktsjef. Hele tiden holdt han skigleden ved like. Naboen i leiligheten ved siden av, som også var glad i å gå på ski, merket seg dette. Hun ble etter hvert med på treningsturene. Det ene tok det andre, og behovet for to leiligheter ble redusert til en. Etter hvert som behovet for mer plass dukket opp, flyttet samboeren og Andreas til Asker, hvor Takeda har sitt kontor i Norge.

Gode kollegaer betyr mye

Og i alle disse årene har Andreas jobbet hos Takeda. Foreløpig er det blitt 17 år.

- Jeg har hatt veldig forskjellige stilinger, har hele tiden fått nye og spennende oppgaver, og har vært velsignet med gode kollegaer og ikke minst gode sjefer. Det betyr mye.

image004.jpg

De siste seks årene har Andreas vært MSL – og jobber i spennet mellom det kliniske miljøet ved norske sykehus og det medisinske miljøet i Takeda, både i Norge og Europa, med en fin balanse mellom frihet og ansvar.

- Dette er en fantastisk jobb. Jeg har friheten til å bestemme min egen hverdag. Jeg reiser rundt og bygger gode relasjoner til viktige opinionsledere og leger, samtidig som jeg har et godt team av kollegaer her på kontoret som jeg kan spille på ved behov, forteller Andreas.

Det beste for pasientene

Han er spesielt glad for den tilliten han har fått blant legene, som stadig oftere kontakter ham for råd og hjelp.

- Legene er trygge på min integritet, og vet at jeg finner løsningene som er best for deres pasienter, uten å skjele til hva som er best for Takeda, sier han, og påpeker at det i den sammenhengen er bra å jobbe i medisinsk avdeling, hvor det ikke er salgsmål.

- Det er veldig tilfredsstillende både profesjonelt og som menneske å kunne hjelpe når legene ringer for å diskutere krevende pasienttilfeller, forteller han med glød i stemmen.

Dette gjelder gjerne pasienter som står på en livsforlengende behandling, hvor legene ikke lengre har noen god løsning, og tar kontakt for å høre om Takeda har noen løsninger som kan være aktuelle.

- Som MSL står jeg midt mellom Takeda, som kan ha løsningen for pasienten, og legen, som jakter på løsningen. Det er ikke alltid vi er i stand til å hjelpe. Det er desto finere når vi kan være med å gjøre en forskjell, sier han.

Selv om denne typen løsninger ved utprøvende behandlinger ikke skal monitoreres, får Andreas gjerne tilbakemeldinger på hvordan det går med pasientene.

- Det er slike situasjoner som gjør jobben helt spesiell.